Overcome & Improve by Wim Hof

Bovenaan de lijst van mensen die ik graag wil interviewen voor Overcome & Improve stond de wereldberoemde Ice Man. Over Wim Hof las ik de eerste keer toen ik 13 was, op zoek naar een oplossing voor benauwdheid. Overvallen door gevoelens van herkenning raakte zijn verhaal me diep van binnen.

Alhoewel de zon af en toe scheen was het koud. Ik liep verwonderd het erf van The Ice Man op. Het eerste wat me opviel was de rots. En Wim Hof zelf, in korte broek op blote voeten! Na de begroeting en een korte introductie brandde ik direct los met de eerste vraag over de woorden Determination, Discipline en Persistence.

“Welke van deze drie woorden omschrijft het beste jouw levensloop?” 

The Ice Man denkt niet lang na. “Alledrie correleren sterk met elkaar. Wanneer je determined bent, dan word je persistent.” Omdat je dan bij je begingedachte blijft legt hij uit. “Ik ga nú een verschil maken. En dat houdt je vast waardoor je persistent wordt.”

Onverstoord vervolgt hij zijn verhaal: “Bepaalde blokkades kom je tegen in het leven, maar dan ben je determined en ga je gewoon dóór. Daardoor wordt je weer persistent. Het ene volgt in het andere.” Ik blijf knikken, wij begrijpen elkaar, dat maak ik duidelijk uit zijn woorden op. “In het begin is het determination. Persistence komt daarna, omdat je door die blokkades heen gaat, daar word je sterker door. En dan wordt het een discipline.”

“Wat wil je bovenaan jouw levensladder bereiken?”

“Het verslaan van ontstekingen en depressie. En daarmee laten zien dat de kracht van de ziel oneindig is, maar je moet er wel ingaan”, aldus Wim Hof. “Door anders en meer bewust naar binnen te gaan, kun je veel grotere diepten behalen dan de mensheid voor mogelijk hield. Die kennis wil ik, boven speculatie verheven – dus feitelijk – via universitaire studies aantonen. En dat doe ik. De allerhoogste sport van die ladder is wanneer de ziel is teruggekeerd bij iedereen. Iedereen die het wil.”

Voor mij belichaamt The Ice Man Overcome & Improve. Door zijn determination, discipline and persistence. Jarenlang strijden voor iets waar je zó zeker van bent, terwijl mensen om je heen je niet geloven. Uiteindelijk werd de effectiviteit van de WHM – Wim Hof Methode – wetenschappelijk vastgelegd. Een moment van tranen, wanneer je het begrip en de erkenning krijgt die je verdient. Dat gevoel, dat herken ik.

 “Er is méér dan wij denken en zien, wanneer je naar binnen gaat. Wonderlijke krachten zijn aanwezig in ieder mens. Deze helpen wat voor doel dan ook te verwezenlijken”

Wim Hof

The Ice Man verlegt de menselijke grenzen buiten in de natuur, in de kou. Mensen kunnen meer dan ze zelf voor mogelijk houden.

Wim Hof Overcome & Improve

“Hoe ben je omgegaan met onbegrip over jouw methode?”

“Ze verklaren je helemaal voor gek. Járenlang. En daarvoor moet je sterk staan, en heb je determination en persistence nodig.” Ik blijf knikken en voel me blij van binnen dat we op dezelfde lijn zitten, ik herken wat The Ice Man verteld. Mijn leven lang kreeg ik te horen dat mijn klachten tussen mijn oren zaten, terwijl ik zelf zéker wist dat deze een oorzaak hadden. Wim Hof spreekt verder.

“Geloof met andere woorden. Het zuivere geloof. Als jij in jezelf gelooft dat iets goed is, blijf daarbij, dan wordt het vanzelf sterker.” Volgens hem leven de meeste mensen min of meer oppervlakkig. Als ze in problemen komen, weten ze niet wat te doen. “Wanneer een mens een diepgeworteld geloof heeft, kan men dieper gaan op die momenten. En dat geloof verzet bergen. Dat kan problemen doorkruisen.”

Dat deed The Ice Man. Hij was 35 jaar bezig voor zichzelf voordat hij wetenschappelijke erkenning en daarna respect van de hele wereld verkreeg. “In plaats van voor gek te worden verklaard”, zegt hij er bloedserieus achteraan.

We praten verder. Op mijn beurt vertel ik wat over mijn ladder. “Ik ben dankbaar en blij met het behalen van een ‘leefbaar’ leven. Mensen ambiëren bovenaan de ladder te komen. Voor mij was onderaan die ladder te komen het doel en ik heb in die zin al alles bereikt wat ik wilde.” Wim Hof geeft me een boks. “Dat is wijsheid, dat is wijsheid.”

“Mooi, Naïm je hebt wijsheid. Als je een diepte hebt meegemaakt, dan is het normale heel mooi. Meestal wordt er gekeken naar nog meer en nóg meer. Nee, het normale is heel mooi, dat is wijs.”

“Innerlijke kracht vanuit determination en daarmee de mogelijkheid tot zelfgenezing, omdat lichaam en geest met elkaar in verbinding staan, daar geloof ik in. Hoe denk jij hierover?”

“We hebben wetenschappelijk aangetoond dat het lichaam geregeerd kan worden door de kracht van de geest.” Zo toonde Wim Hof aan dat wanneer er koud water op zijn huid komt, hij middels zijn gedachten ervoor kan zorgen dat de huidtemperatuur niet omlaag gaat.

“Dat betekent dat ik middels gedachten geleerd heb fysieke stress te weerstaan. En daarover is onwetendheid in onze maatschappij. Wij mensen hebben dat geloof verloren, dat wij door sterk in onszelf te staan, fysieke stress in welke vorm dan ook, aan kunnen. En dát is de verbinding tussen lichaam en geest. Psychologie is de baas over fysiologie.”

Deze woorden beschrijven precies wat ik ervaarde de afgelopen jaren. Ik ben nu, na jaren trainen, meester over mijn gedachten. Daarmee tem ik de impulsen die mijn lichaam soms nog aangeeft. Vroeger was het andersom. Wanneer ik hartkloppingen kreeg en gevoelens van paniek, dan kreeg ik angstige gedachten.

“Wat vind je van Overcome & Improve en van de Overcome & Improve fles?”

“The genie is in the bottle.”

“Je brengt wijsheid.”

Wim Hof is zo getraind dat men ook wel zegt the age doesn’t matter anymore. “Maar hier zie je de andere kant. Jij bent heel jong en bezit nu al een bedrijf en wijsheid.”

“Als jij het kan en ik het kan, dan kan iedereen het. En dat is wat wij delen. Ik vind dat fantastisch en wens je alle liefde, succes en kracht. Laat de mens zien, waartoe de mens werkelijk in staat is.” Ik vervolg: “Het licht dus verder laten schijnen…”. “Ja, heel mooi.” En daarmee sluiten we ons prachtige gesprek.

Voor mijn vertrek waag ik een sprong in het diepe! Bovenop de rots lijkt het vele malen hoger dan ik dacht. Ook nu neem ik het stapje voor stapje en neem een eerste duik, vanaf een lager punt waar ik me comfortabel bij voel. Het ijskoude water schudt me wakker. Dan ben ik determined. Hoe vaak krijg je de kans om van een rots in de tuin van The Ice Man in ijskoud water te springen? Die sprong vanaf het hoogste punt maak ik. Triomfantelijk verlaat ik daarop het erf van Wim Hof.