Overcome & Improve by Constantijn van Oranje

Via een video call sprak ik met Constantijn van Oranje. Eerder dit jaar ontmoette ik Constantijn bij het kickstart event van YoungPWR. Met zijn kennis en inzicht die hij inzet bij Techleap is hij een gewilde spreker. 

Niet verwonderlijk dus dat ik het leuk vond dat ik hem kon spreken. Niet als prins, special envoy of gastspreker, maar gewoon als Constantijn. Een openhartig gesprek tussen twee mensen.

“Determination, Discipline of Persistence? Welke van deze 3 woorden past het beste bij je?”

“Zeker niet discipline. De eerste, determination”, zegt Constantijn overtuigd. “En waarom vastberadenheid?” vraag ik. “Als ik een weg zie naar een oplossing kan ik volhoudend zijn om daar te komen. Discipline heb ik niet vanzelf. Ik ben meer van het initiëren, dingen in grote verbanden zien. Als ik begrijp dat het de goede kant uitgaat en zo’n beetje staat, dan ben ik niet iemand die daar nog heel lang bovenop blijft zitten. Ik ben wel persistent, ik wil wel het doel bereiken, maar hoef het niet helemaal uitgevoerd te hebben”. “Je bent een initiatiefnemer, een conceptdenker dus?” Constantijn knikt.

“Wat wil je bereiken bovenaan je levensladder?”

Dezelfde vragen stelde ik eerder aan Soufiane Touzani en Wim Hof. Constantijn: “Op de laatste dag van mijn leven wil ik nog steeds dingen blijven doen. En dat ik ook fit ben om die dingen te doen. Mijn leven zie ik niet als iets van een soort Bell Curve waarbij bepaalde activiteiten aflopen en langzaam uitfaseren, maar hoop tot mijn laatste uren nog nieuwe dingen te kunnen doen.

Maar wat ik dan bereikt hebt? Dat vind ik een moeilijk begrip.” Hij legt uit dat je dingen met allerlei andere mensen samen doet en hoopt met Techleap bereikt te hebben dat er in Nederland een sterker en innovatief startup systeem is. Dat werk is nog niet af. Constantijn wil dat waar hij nu mee bezig is succesvol afronden en dan uitkijken naar iets anders.

“Terugkijkend op mijn leven, en ik hoop dat ik het glas dan nog steeds halfvol zie en niet halfleeg, wil ik fit en vol ideeën zijn. En vooral hoop ik dat mijn kinderen gezond en gelukkig zijn. Als je het leven vaarwel zegt en je weet dat je kinderen gelukkig zijn, dan is dat volgens mij het allermooiste dat je kan hebben”, zegt Constantijn. Mooie woorden.

“Ieder leven heeft een Overcome & Improve verhaal, wat heb jij overwonnen en is je leven hierdoor veranderd (verbeterd)?”

“Wat ik moest overwinnen is mijn afkomst. Om mijn eigen persoon te zijn en te worden. Ik ben opgegroeid in twee werelden. Ik heb mijn eigen carrière als gewone Nederlander en aan de andere kant draag ik koninklijke bagage mee.” Constantijn wilde dat die twee werelden meer in elkaar geschoven waren en dat hij zijn leven kon leiden zoals hij het wilde leiden.

Hij vervolgt zijn verhaal: “Het loslaten, mijn eigen weg vinden en het zelfvertrouwen daarin hebben om daarop door te pakken. En niet continu te denken ‘dit komt me waarschijnlijk wel toe, omdat mijn moeder de koningin is of mijn broer de koning’. Op de een of andere manier moest ik het zelfvertrouwen vinden en denken dit is ècht van mij, dit is wat ík neer heb gezet. Dat is denk ik een levenslange strijd.”

En we praten verder, nu over wat Gandhi ooit zei: “Happiness is when you think, you do and say are in harmony”, Constantijn gelooft dat dat heel erg belangrijk is. Dat je moet proberen één persoon te zijn, waarbij je vanuit je eigen authenticiteit kan doen, zeggen en denken, dat daar geen licht tussen is, en dat dat een mooi eindpunt is.

“Ik denk dat ik dat begrijp, ik ben heel veel jaren niet mezelf geweest. Nu ik me mentaal beter ga voelen ga ik mezelf eindelijk ontdekken”, zeg ik hierop. En ik denk aan het licht dat tussen wat ik deed en dacht zat. En de hele andere dingen die ik zei. Hoe verwarrend die tijd was en hoe radeloos ik me destijds voelde. Omdat wat ik voelde en dacht, niet te begrijpen was voor mijn omgeving. Dus deed ik maar wat er werd verwacht, ongeacht de weerslag hierop op mijn mentale en fysieke gezondheid.

Constantijn begrijpt het: “Misschien weet jij wel meer van jezelf door alle tegenslagen die je hebt gehad. Ik denk dat tegenslagen heel belangrijk zijn in het vinden van jezelf en in het onderzoeken wie je bent en hoe je reageert. Wat ik in jou heb gezien is iemand die niet bij de pakken neer gaat zitten, iemand die originele oplossingen vindt, die heel onderzoekend is.” Ik knik instemmend. “Dat is volgens mij iets dat nooit helemaal weggaat in je leven. Je weet nooit helemaal wie je zelf bent. En je weet niet waarom je soms op bepaalde dingen reageert zoals je reageert. Je kunt jezelf misschien soms verbazen, in zowel de positieve als negatieve zin: hoe komt het dat ik me hier zo over opwind, of waarom laat dit me koud? En zo ontdek je jezelf langzaam in de spiegel, maar ook in de reflectie met anderen. Het blijft een mooie weg.”

 

“Wat vind je van Overcome & Improve en van de fles?”

“Ik vind dat je een waanzinnig goede ambassadeur bent van je eigen boodschap en doel”, zegt Constantijn. “En ik hoop dat je dit kunt blijven uitdragen, ook naar anderen en dat je een inspiratie voor anderen kan zijn.”

De woorden Overcome & Improve zijn allebei positief en dat is vooral het mooie stelt hij. Overcome is niet negatief, er is iets gebeurd wat je probeert te overwinnen en vervolgens blijf je daar niet in hangen. “Als het alleen Overcome is, dan ben je nog steeds statisch, maar als je ook gaat voor Improve, dus doorpakt en je tegenslagen omzet in verbetering, dan is dat wel een hele mooie boodschap. De fles is duurzaam en qua design vind ik het goed. Je hebt aan allerlei dingen al gedacht. Er zit een goede tekst op, ik vind de fles heel mooi, dank je wel.”

Eerder stuurde ik Constantijn een Overcome & Improve fles toe, en tijdens ons gesprek zag ik de fles even in beeld. Uit de woorden van Constantijn maak ik duidelijk op dat hij mijn boodschap goed begrijpt, daar ben ik blij om.

Ik vraag naar een quote die hem inspireert. Hier had hij eerder over nagedacht en in de lijn van Overcome & Improve besloot Constantijn ervoor de volgende met mij te delen, een quote van Einstein: “Het leven is als fietsen, om je evenwicht te behouden moet je in beweging blijven.” Hij koos deze uitdrukking, omdat het belangrijk is voortdurend vooruit te kijken. En dat je niet te veel bezig moet zijn om problemen almaar verder te definiëren. Je kunt je focus beter op de oplossingen leggen.

“En die blik vooruit is belangrijk om jezelf te ontwikkelen, daarmee kom je altijd weer nieuwe dingen tegen. Soms kom je mensen tegen die zijn blijven hangen. En dus die stap van het Overcome & Improve nog niet hebben weten te maken. Die raken hun energie kwijt, dat is heel triest.” Deze woorden raken mij, want dit is het doel van Overcome & Improve. Om die motivatie te brengen juist díe belangrijke stap te maken. “Het is belangrijk oplossingsgericht te denken en altijd door te blijven gaan,” zeg ik. En zo ronden we ons gesprek af. Constantijn wenst me succes met mijn interviews en vooral met de fles. En ik bedank hem voor zijn tijd.